Jídlo a pití

Turecká kuchyně je hodně podobná sousední řecké, až na to, že není tolik mastná, resp. zalitá olivovým olejem. Oblíbenou surovinou je zde maso a zelenina.

Mnozí turisté si mylně myslí, že pod pojmem kebab se skrývá pouze jeden druh masa. Rozlišit se dá döner kebab (pomalu, na vertikálním rožni opékané kuřecí nebo jehněčí maso, podávané v pitě nebo chlebové placce či s rýží), iskender kebab (hovězí maso, nakrájené na kousky a podávané s chlebem, polité jogurtem či omáčkou), šiš kebab (opečené kousky masa na jehle, prokládané zeleninou), adana kebab (něco jako karbanátky) a další.

Chleba v Turecku je odlišný od toho našeho. Především není hutný a tmavý, ale světlý a nadýchaný. Dá se říci, že abyste se nasytili tolik, jako našeho chleba, musíte si v Turecku koupit alespoň čtyři. Mimo chleba se jako podobná příloha používá též pita, arabský chléb.

Jedním z nejobvyklejších tureckých jídel je pide, šál pečiva s náplní, dlouhý až 1 metr. Vyplněn je směsí mletého masa a zeleniny. Před podáváním se příčně krájí.

Velmi vyhledávaným nápojem je ayran, což je jemně slaný řídký jogurt, který (zvláště v letních měsících) pěkně osvěží.
Nejčastějším tureckým nápojem není káva, ale čaj, který se zde prodává v mnoha druzích a hodně se sladí. Mléko ani citron zde není zvykem si do čaje přidávat, ale záleží samozřejmě na vaší chuti.